rkha_24feb14001008.jpg
Alberta Provincial Police Barracks
Alberta Provincial Police Barracks
This sensitive restoration project required the relocating the existing building away from the existing adjacent house. Purpose for moving the building was to allow for the construction of a new foundation and to provide a side yard separation as required by the building code. The relocating of a new existing power was also necessary.
New site utilities were installed included sewer, water, power, communications and natural gas.

The building was temporarily reinforced to allow for the lifting off of the existing foundation. Once relocated onto the new foundation, the super structure of the building was stabilized and reinforced. The roof was repaired with new cedar shingle roofing and properly ventilated. A new main power panel was also installed as part of the building’s entire lighting system replacement.

A complete interior paint and wall paper inventory was conducted identifying 68 unique and identifiable conditions. This information was used as part of the returning the interior to the original floor plan, insulating exterior walls and the patch, repair, replace and refurbishment of all floor, wall and ceiling finishes.
The exterior siding of the building was repair and replaced where necessary. Newer windows were removed and replaced with the original styled windows.

One of the many challenges that this project presented was the maintaining of the original materials’ integrity.
next
contact
home
 architectural restoration
rkha_24feb14017003.jpg rkha_24feb14017001.jpg
Design
Building Science
Construction Administration
Planning and Programming
Studio
Awards
Just for Fun
about
Preservation
Restoration
Rehabilitation
Conservation Studies
Industrial
Institutional
Commercial
Civic / Cultural
projects